Kawah Ijen

Iedereen die Human Planet heeft gezien, kent de beelden. Gespierde, tanige kereltjes die met 80kg zwavel op de rug uit de krater van een vulkaan klimmen: de Ijen-krater. Twee dagen geleden stonden we om 01:00 op om deze vulkaan te beklimmen en met deze mannen af te dalen in de krater, om daar in het donker het blauwe vuur te aanschouwen: brandend zwavelgas dat uit de vulkaan ontsnapt.

Na een avontuurlijke rit van iets meer dan een uur met een 4×4 door de stromende regen, met o.a. omgevallen bomen op de weg, begonnen we rond 2u snachts met een gids aan de beklimming van de Ijen, meer dan 500m. klimmen in 1.5 uur tijd. Op de kraterrand gekomen moest een natgemaakte sjaal of chirurgenkapje op ter bescherming tegen de zwaveldampen. De afdaling de krater in was pittiger: een smal en steil pad met steile afgronden er naast. De beloning was gelukkig groot: dikke, blauwe walmende zwavelvuren die op meerdere plekken uit de rotsen opstegen. Tussen deze vuren liggen grote zwaveldeposities waar de werkers met een pikhouweel zwavel staan te hakken, meestal ook niet met meer bescherming dan een omgevouwen sjaal voor de mond.

De klim terug was nog zwaarder: zo nu en dan kwamen we in dichte wolk zwavelgas terecht, waardoor we hoestend en met prikkende ogen moesten wachten tot de damp was weggewaaid. Boven aangekomen waren we precies op tijd om de zon te zien opkomen over de kust van Java, een prachtig gezicht. Op weg terug naar beneden kwamen we langs het weegpunt: een oude weegschaal waar de zwavelmanden worden gewogen. De zwavelwerkers krijgen ongeveer 700 rupiah per kilo (+- 5 eurocent). Ze gaan 2 à 3 keer per dag de berg op en af met 80-100kg per keer, waardoor ze dus zo’n 8 tot 15 euro per dag verdienen.

Om 8 uur ‘s ochtends waren we weer beneden. Na een hazenslaapje in de jeep hebben we nog lekker met nasi ontbeten in ons hotel, om daarna nog een paar uur moe maar voldaan wat slaap in te halen.

Ps. De making of van de Human planet aflevering staat op YouTube en geeft een mooie sfeerimpressie: http://www.youtube.com/watch?v=NQULD1GRoGw

4 Reacties op “Kawah Ijen”

Reageer

Deze wordt niet weergegeven