Java: rokende vulkanen en walmende riolen

13 August 2013

6 reacties

Door: Kris Compiet

Daar zijn we weer, een nieuw berichtje van ons uit Azië! We zijn inmiddels op Maleisisch Borneo beland en zitten in Sandakan. Morgen vertrekken we voor een paar nachtjes naar de jungle om (hopelijk) orang oetangs en neusapen te zien en misschien zelfs een paar pigmee olifanten en neushoorns… Maar first things first: eerst nog onze avonturen op Java.

Vanuit Kawa Ijen hebben we een bus gepakt naar Malang, een leuke en moderne stad waarin de invloed van de Hollanders uit de koloniale tijd nog goed te zien is. Na Malang zijn we in een super de luxe -en natuurlijk ijskoude- trein vertrokken richting Yogyakarta. Yogya is een leuk, maar beetje toeristisch stadje (veel Hollanders…) waarin we lekker hebben rondgeslenterd en zijn verdwaald in de kampong. Vanuit Yogya hebben we een tripje gemaakt naar de boedhistische tempels van Borobudur en de hindoetempels van Prambanan. Met name de zonsopkomst vanuit de Borobudur was adembenemend, de mist trok langzaam op uit de jungle en toen verscheen er langzaam maar zeker een (actieve) vulkaan in beeld… Wauwie! In Yogya hebben we nog een kookworkshop gedaan waar we heerlijke sambal hebben leren maken en nog meer indonesisch lekkers. En natuurlijk lekker aan ons zwembad gelegen want van al dat rondgeslenter word je me een partijtje moe!

Vanuit Yogya zijn we via Solo (niet zo veel aan) naar Semarang gegaan en ook daar hebben we lekker rondgewandeld. Hoewel de Lonely Planet slechts magere woorden over had voor deze stad, vonden wij het juist een erg leuke plek. Er was geen blanke toerist te bekennen en de stad zelf was een leuke smeltkroes van oude koloniale gebouwen, moderne malls en business-hotels. Inmiddels hadden we het wel een beetje gehad met de Javaanse steden, ondanks dat we ons elke keer wel vermaakten. De smog, roetaanslag op je huid en vooral de ontzettend stinkende open riolering (hoi middeleeuwen) begonnen een beetje op onze zenuwen te werken. We hadden echter nog één grote stad op het programma staan: Jakarta! We hadden geen hoge verwachtingen, maar vonden het een leuke stad voor de twee dagen dat we er waren. Vooral de oude haven, met tientallen krakkemikkige huisjes op palen in het water was een hoogtepunt, net als de grote botanische tuinen van Bogor.

Afgelopen donderdag kwam er na 7 weken een einde aan ons Indonesich avontuur. Met twee uur vertraging door een grote onweerstorm vlogen we ‘s avonds naar Kota Kinabalu, Maleisisch Borneo. Gelukkig hadden we een hotel gereserveerd, want we kwamen door de vertraging pas na 2 uur ‘s nachts aan in de stad. Helaas waren ze ter plaatse vergeten de reservering ook daadwerkelijk op te schrijven en stond er geen bedje voor ons klaar :( Na 4 andere hotels gebeld te hebben was er gelukkig op loopafstand toch nog een plekje voor ons. De volgende avond bleek echter dat we boven de lokale buitenlucht-karaoke bar zaten met ons raam, die tot 02:00 doorging… De volgende dag daarom maar snel verhuisd naar een schattige homestay waar we nog twee dagen zijn gebleven. We hadden eigenlijk gepland om maar een dag of 2 in deze stad te blijven, het enige wat we er wilden doen was snorkelen in het maritieme reservaat voor de kust. Helaas werden we geteisterd door tropische buien, die ons dwongen de dagen door te brengen met lezen, winkelen en bovenal genieten van de overheerlijke avondmarkt waar de vissers vers van de boot hun waar voor je bakten op de barbecue. De laatste dag brak eindelijk de zon door, snel zwembroek + snorkels halen, en toen bleken alle 15 (!) touroperators volgeboekt te zitten op hun snorkeltrips… Ter vervanging zijn we maar op excursie gegaan naar het mangrovebos, wat uiteindelijk misschien nog wel leuker was dan snorkelen.

Gisteren zijn we dan van Kota Kinabalu naar de andere kant van Sabah gereden, naar Sandakan. De tocht ging soepel, maar was erg treurig: urenlang zagen we tot zo ver het oog reikt alleen maar palmolieplantages. Het idee dat dit gebied ooit integraal bestond uit tropisch regenwoud, waar de orang-oetangs het hele eiland rond konden slingeren, en nu alleen maar uit in rechte rijen geplante palmbomen bestaat gaf ons een beetje buikpijn. De komende week hopen we eerst in het orang-oetangreservaat Sepilok en daarna in de jungle rondom de rivier de Kinabatangan toch een glimp op te kunnen vangen van hoe het regenwoud er eigenlijk uit hoort te zien. Hopelijk bij de volgende post dus veel foto’s van wildlife! De foto’s behorend bij deze post staan op facebook en zijn voor iedereen hier te bewonderen.

6 Reacties op “Java: rokende vulkanen en walmende riolen”

Reageer

Deze wordt niet weergegeven