Maleisie part 1: Jungle, duiken en smikkelen

5 September 2013

3 reacties

Door: Kris Compiet

Ja, goedemiddag dames en heren!

Op veler verzoek begin ik maar weer eens aan een blogpost. We moeten een paar uurtjes doden in de bus naar Singapore en wat is nou een beter tijdverdrijf dan reflecteren op ons grote avontuur en jullie er van laten meegenieten?!

Na onze vorige post zijn we de jungle van Maleisisch Borneo gaan verkennen. Of, beter gezegd, wat daar nog van over is met alle palmplantages. De orang oetans die door deze palmplantages hun hele hebben en houden verliezen (en bijvoorbeeld als huisdier worden gebruikt of baby’s die hun moeder kwijt zijn), worden opgevangen in sepilok en stapje voor stapje klaargestoomd om weer de wildernis in te gaan. Het opvangcentrum was erg indrukwekkend en de orang oetans heel lief. We wilden er bijna eentje meenemen naar huis, maar dan zou het hele verhaal weer van voor af aan beginnen… In sepilok hebben we nog een mooie nachtwandeling gemaakt door de jungle en hebben we allerlei dieren gezien (o.a. giftige slangen, een vliegende reuze eekhoorn, een kameleon, een verdwaalde orang oetang).

Vanuit sepilok zijn we opgehaald door onze homestay aan de kinabantangan rivier, in de jungle. Door de vele plantages is het oerwoud gereduceerd tot een smalle strook langs deze rivier. Heel zielig voor alle apen maar fijn voor ons, want alle dieren zitten op een kluitje langs de rivier; succes gegarandeerd! Onze gastmoeder was een jonge moslima die wel van een praatje hield en over bizar scherpe ogen beschikte. We maakten een hoop riviertochtjes waarbij we heel veel wilde dieren zagen, o.a. neusapen, makaken, krokodillen, neushoornvogels, civetkat, slangen, enorme adelaars, orang oetang, etc. Voor de uitgebreide lijst, hebben we een dierendagboek bijgehouden en mocht het je interesseren, kom na onze reis gerust een keertje kijken!

Vervolgens zijn we verder doorgereisd naar Semporna, een duikparadijs! Hier hebben we ons open water afgemaakt, en dit keer met succes. Geen oorontsteking en volop genoten van een prachtige omderwaterwereld. En weer de grootste schildpadden (+- 2 meter gezien), fantastisch. Voor overige onderwater wildlife, verwijs ik je wederom graag door naar ons dierendagboek :) Om te vieren dat we ons duikbrevet hadden gehaald hebben we nog 2 daagjes gechilld op mabul, een tropisch maar erg vies eiland, ik snorkelde per ongeluk een volle luier in, bah! Vervolgens hebben we nog een dagje in de jungle van Tawau rondgelopen (weer een paar mooie apen gezien!) en zijn we vanuit daar naar Kuala Lumpur gevlogen. Borneo was een heel avontuur en we hebben zeker genoten van alle natuur, maar hadden na afloop wel wat gemengde gevoelens. Het verdwijnende regenwoud, het enorme afval probleem en de eindeloze rijen palmplantages maakten ons soms een beetje moedeloos…

Niets van dat alles in KL. Een bizar moderne stad waar we heerlijk hebben gegeten, geshopt en rondgewandeld. Daarna zijn we naar Melaka gegaan, wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en waar de Hollanders hun stempel hebben gedrukt in de 18e eeuw (er is een stadthuys, een jonkerstraat en heerenstraat) In Melaka hebben we vooral heel erg lekker gegeten.. met name bij een Indisch restaurant, we bestelden de vegetarische vrijdagspecial en kregen een bananenblad volgekwakt met een sensationeel curryfeest. Maleisië is een mengelmoesje van Chinezen, Indiërs en ander gespuis wat een cultureel (en culinair!) hoogtepuntje oplevert. Als je dacht dat Nederland een tolerant land was, think again. Hier staan chinese tempels naast moskeeen en delen hindoes hun stoep met katholieke kerken. Iedereen leeft vreedzaam naast elkaar. Bovendien is hier alles beter geregeld dan in Indo, wat het reizen 1000 keer relaxter maakt. We love it!

Mijn verjaardag hebben we gevierd met een paar dagen op Tioman eiland, een echt tropisch paradijsje. Een en al jungle, verlaten bountystranden en kristal helder water. We hebben hier nog het Turtle sanctuary bezocht, waar vrijwilligers schildpadeieren uitgraven en opnieuw begraven zodat ze niet worden opgegeten door varanen, roofvogels of Chinezen.

Inmiddels zijn we al lang en breed in Singapore aangekomen. Ik werd binnen no time misselijk in de bus van het typen dus heb het maar even afgemaakt in ons hostel. Eerste indrukken van Singapore zijn goed: moderner en schoner dan welke stad dan ook. Ze zijn wel een beetje streng: voor drugsbezit of gebruik word je opgehangen en het meenemen van een durian in de metro levert je een boete van 5000$ op. Goed oppassen dus :) We hebben net overheerlijk gegeten in een foodcourt en zoeken zo ons stapelbedje op. We blijven hier 2 nachtjes en vervolgen dan ons avontuur in Maleisië. To be continued…!

Dikke kussen van ons allebei!

3 Reacties op “Maleisie part 1: Jungle, duiken en smikkelen”

Reageer

Deze wordt niet weergegeven